google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Finansal Göz: Aktif Pasif Yönetiminde Vade Uyumu

29 Temmuz 2017 Cumartesi

Aktif Pasif Yönetiminde Vade Uyumu

Firmaların aktif pasif yönetiminde dikkat etmeleri gereken hususlardan biri de vade uyumudur. Aktif ve pasif yönetiminde vade uyumu ile ilgili aşağıda yer alan soru KPSS sınavında sorulmuştur.

Soru

1.      Firmaların, zamansal olarak değişebilen cari (dönen) varlıklarını kısa vadeli borç ile finanse etmelerinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
a.       Kısa vadeli faiz oranlarının genellikle uzun vadeli faiz oranlarına göre daha durağan olması
b.      Varlıklar ile borçların vadelerinin uyumlaştırılmasının riski azaltması
c.       Uzun vadeli borcu daha fazla kullanan bir firmanın borçlarının geri ödenmesinde, kısa vadeli borç kullanan diğer firmalara göre daha fazla zorlukla karşılaşması
d.      Getiri eğrisinin genellikle azalan bir eğime sahip olması
e.       Satışlar zaman içinde sabit kaldığında, finansman ihtiyaçlarının da sabit kalması

Çözüm

Firmaların sahip oldukların varlıklar (aktifler) ikiye ayrılır. Dönen varlıklar ve duran varlıklar. Dönen varlıklar hazır değerler, alacak ve stokları içerir. Duran varlıklar ise bina, makine, taşıt gibi yatırımları. Firmalar risk ve getiriyi dikkate alarak hangi varlığa ne düzeyde yatırım yapacaklarını belirler.

Firmaların yatırımlarını finansa edebilmeleri için kaynağa (pasife) ihtiyaçları vardır. Firmaların kaynağı borç ve özkaynak olmak üzere ikiye ayrılır. Borçlarda kendi içinde kısa ve uzun vadeli olmak üzere ikiye ayrılır.

Kısa vadeli borçlar dönen varlıkların finansmanında,
Uzun vadeli borçlar ise duran varlıkların finansmanında kullanılmalıdır.

Çünkü dönen varlıklara yapılan yatırımlar daha kısa sürede firmaya nakit girişi sağlayarak kısa vadeli borçların geri ödenmesine katkı sunarlar. Aksi durumda ise borçların ödenmesi zorlaşır. Örneğin temin ettiğiniz 3 ay vadeli bir borcu, yatırım süresi 2 yıl olan bir projeye ayırırsanız 3 ay sonra borcunuzu ödemekte zorlanabilirsiniz.

Cevap B şıkkında verilmiştir.
Yapılan yatırımlar (yatırım varlığa yapılır) ile borçların vadelerinin uyumlu olması firmanın riskini azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder