google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Finansal Göz: Neden Hisse Senedi Satın Alınır?

24 Şubat 2017 Cuma

Neden Hisse Senedi Satın Alınır?




Kim harika bir şirketin ortağı olmak istemez ki? Bir şirketin hisse senedini satın almak ilgili şirketin bir kısmına sahip olduğunuz anlamına gelir. Hisse senedi, şirketin sermayesindeki payı temsil eder. Hisse senedi satın aldığınızda o şirketin ortaklarından biri haline gelmiş olursunuz.


Borsalarda birçok finansal enstrüman işlem görmektedir. Ancak borsa deyince ilk olarak akla hisse senetleri gelmektedir. Hisse senedi yatırımındaki temel amaç gelir elde etmektir. Hisse senedi yatırımcıları iki tür gelir elde eder.



1. Kar Payı (Temettü)

Şirket ortaklarına kar payı dağıtma kararı alabilir. Bu durumda ortakların hesaplarına şirketteki payları oranında kar payı ödemesi yapılır.

Bazı şirketler düzenli olarak kar payı ödemesinde bulunurken bazı şirketler de uzunca bir süre hiç kar payı dağıtmayabilir. Genelde belirli bir büyüklüğe ve olgunluğa ulaşmış şirketlerin hemen hemen her yıl kar payı dağıttığı, yeni kurulmuş, büyüme ihtiyacı fazla olan ve fon bulmakta zorlanan şirketlerin ise kar payı dağıtmayıp oto finansmana başvurduğu görülmektedir. Sermaye piyasalarında düzenli olarak kar payı dağıtan şirketler bu özeliklerinden dolayı tercih sebebi olabilmektedirler.

2. Sermaye kazancı

Sermaye kazancı hisse senedinin fiyatının değişiminden elde edilen kazançtır. Finansal piyasalar birçok faktörün etkisi altındadır. Hisse senedi fiyatları arz ve talebe göre değişim gösterir. Hisse senedini almak isteyenler satmak isteyenlerden fazla ise hisse senedinin fiyatı artar. Böylece servetinizde bir artış meydana gelmiş olur. Ancak bu durum kâğıt üzerinde kazanç olarak değerlendirilir. Yani hesabınıza baktığınızda portföyünüzün değerinin artmış olduğunu görürsünüz. Ancak, daha düşük fiyattan aldığınız hisse senedinizi sattığınız zaman, karınızı realize etmiş, kazanç sağlamış olursunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder