google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4218368915119241, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Finansal Göz: İnşaat Halinde Ev Almak Avantajlı mıdır?

11 Haziran 2017 Pazar

İnşaat Halinde Ev Almak Avantajlı mıdır?

Son yıllarda birçok kişi inşaat halinde ev alma yoluna başvurmaktadır. Böylece hayallerindeki eve daha uygun koşularda kavuşmayı ummaktadırlar. Peki, bu beklenti ve karşılaşılan sonuçlar ne kadar uyumludur. İnşaat halinde bir ev satın aldığınızda büyük bir risk de aldığınızı bilmeniz gerekir. Geçmişe baktığımızda bu konuda mağdur olan birçok insan bulunmaktadır. Müteahhidin yükümlülüklerini yerine getirememesi, hapse düşmesi veya insanların dolandırılarak mağdur edildiği birçok örnek gösterilebilir. İnşaat firması ve arsa sahibinin arasında anlaşmazlıklar doğarak daire sahipleri mağdur durumda kalabilir. Çeşitli nedenler ile tamamlanamamış dairelerin, sahipleri tarafından bitirilmesi durumu ortaya çıkabilir.

Bu riskler söz konusu iken inşaat halinde ev almak mantıklı mıdır? Bu soru size sunulan fiyat ve sizin risk almaya ne kadar iştahlı olduğunuzla alakalıdır. Gerçekten çok makul bir fiyat size teklif edilmiş olabilir. Siz de bu durumu değerlendirmek istiyor olabilirsiniz. Şayet böyle bir alışveriş yapacaksanız birçok projeye imza atmış, çevresinde iyi tanınan bir müteahhit ile anlaşmanız önerilebilir. Ancak olumsuz ekonomik durumların bütün girişimcileri zor durumda bırakabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla böyle bir alışveriş yapacaksanız aynı zamanda bir bankadan konut kredisi kullanmanız da tavsiye edilebilir. Bitmemiş bir ev için kredi bulmak zor olabileceği gibi, aksine müteahhidin anlaştığı bir banka da bulunabilir. Böylece banka garantisinin verdiği rahatlıkla uykusuz geceler geçirmemiş olursunuz. 

Burada başka bir konu, inşaat halinde ev almanın avantajlı olduğu yönündeki genel algının doğru olup olmadığıdır. İnsanlar genellikle anahtar teslimine kadar inşaat firmasına ödedikleri paranın, anahtar teslim tarihindeki değerini hesaplamazlar. Oysa ilgili ödemelerin maliyetinin de hesaplanması gerekmektedir. Şöyle de düşünülebilir, her ay yapılan ödemeler ile mevduata, dövize, altına veya hisse senetlerine yatırım yapsaydım anahtar teslim tarihinde bu ödemeler kaç liraya ulaşırdı?  Bu hesap yapıldıktan sonra inşaat halinde ev almanın avantajlı olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Böyle bir hesap yaptığınızda alışverişinizin aslında çok da avantajlı olmadığını görebilirsiniz. Almış olduğunuz risk ve uykusuz geceleriniz cabası olacaktır. Bazen insan ne kadar büyük bir risk aldığının farkına maalesef çok geç varmaktadır. İnşaat halindeki bir evi satın almak bu duruma çok güzel bir örnektir. Bu duruma başka güzel bir örnek de geliri döviz cinsinden olmayan kişilerin dövizli kredi kullanmalarıdır. Maalesef bu hata da toplumuzda yaygın olarak yapılmaktadır. Gerçi, Japon Yen’ine endeksli kullandırılan konut kredileri küresel krizin de etkisiyle büyük sorunlar doğurduğu için, BDDK tarafından gerçek kişilerin dövizli konut kredisi kullanmaları yasaklanmıştır. Firmalar ise belirli kriterlere göre döviz kredisi kullanabilmektedir. 

2 yorum:

  1. Gerçek kişilerin yani bizlerin sadece dövizli konut kredisi kullanması mı yasak onun dışında normal döviz kredisi kullanabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece konut değil. 2009 yılında döviz ve dövize endeksli kredi kullandırımı yasaklandı.

      Sil